Wat je leert tijdens rijlessen

Je wilt gaan starten met het volgen van rijlessen? Dan wil ik het in dit bericht eens hebben over de mogelijkheden die er zijn. Want bij veel jongeren die in hetzelfde schuitje zitten, speelt deze vraag. Laten we dus van start gaan..

De techniek van de auto

motorMisschien denk je er in eerste instantie niet over na, maar een auto zit boordevol techniek. Een motor, een onderstel, remmen en nog veel meer. Als je het rijbewijs wilt gaan halen, hoef je echt geen techneut te zijn. Maar het is wel belangrijk dat je een aantal zaken weet. Hoe je bijvoorbeeld de olie moet bijvullen en hoe de motor werkt (in grote lijnen).

Dit alles zal aan bod komen tijdens de rijlessen. De instructeur zal het met je doornemen, maar je leert het ook tijdens de theorie lessen. Veel jongeren zullen in deze tijd vooral zelf leren en dat niet in klassikale vorm doen. Je kunt namelijk online veel leren bij speciale online klassen. In de hoofdstukken komt ook de basis techniek van een auto aan bod, je zult dit dus zeker moeten weten! Maar maak je verder geen zorgen hoor, in het examen komen er misschien wel een aantal vragen over, maar het is niet heel ingewikkeld in de meeste gevallen.

De bediening van de auto

Misschien wel het meest voor de hand liggende is de besturing van de auto. Je moet natuurlijk weten hoe de bediening van de auto in zijn werking gaat. In Nederland krijg je vrijwel altijd les in een handgeschakelde auto. Je zult dus moeten weten hoe dit werkt, anders komt de auto natuurlijk niet vooruit. Het op te laten komen van de koppeling is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Je zult hier tijdens de rijlessen uiteraard les in krijgen van je instructeur. In het begin zal hij of zei zeker nog even meehelpen met het op laten komen van de koppeling, maar daarna leer je het snel genoeg zelf.

Je kunt overigens ook les krijgen in een automatische versnellingsbak. Wanneer je vervolgens slaagt, mag je enkel in een auto rijden met een automatische versnellingsbak. Dit brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Heb je les gehad in een handgeschakelde auto, dan mag je in beide voertuigen de weg op. Je ziet vaak dat wanneer wat oudere mensen alsnog besluiten om een rijbewijs te gaan halen, dat ze er dan voor kiezen om een automaten rijbewijs te gaan halen. Eigenlijk alle jongeren kiezen voor lessen in een handgeschakeld wagen. Als je een goedkoop autootje wilt gaan aanschaffen zal dit in de meeste gevallen ook een handgeschakelde auto zijn.

Veiligheid / Kijken

Als je de weg op gaat, is het belangrijk dat alles veilig verloopt. Je wilt geen ongelukken maken en andere weggebruikers niet in gevaar brengen. Daarom wordt er heel erg veel aandacht besteed aan de veiligheid. Goed kijken is het aller belangrijkste van het rijbewijs halen. Hier zal de instructeur dan ook heel erg op letten, want als je eenmaal kunt gaan afrijden zal de examinator dat ook doen! Als je bijvoorbeeld bij een kruispunt aanbeland bent, is er een specifieke manier om te kijken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe van rijstrook wisselen en hoe je precies moet kijken. Ook als je gaat invoegen op de snelweg zul je over je schouder moeten kijken. Als je dit niet doet, zal je hier echt op gewezen worden! Maar goed ook, want dan leer je er tenminste van. De instructeur heeft binnenin de auto veel spiegels waarmee hij jouw ogen in de gaten kan houden. Als je jezelf dus afvraagt hoe hij dit allemaal kan zien, is dit het antwoord. Soms zeggen jongeren dat het kijken maar een hoop gezeur is. Maar het heeft allemaal met de veiligheid te maken. Je wilt toch ook niet dat iemand een familielid aanrijd met de auto omdat die gene niet goed keek? Daarom zijn er gewoon regels opgesteld voor het kijken en daar moet strikt aan voldaan worden.

De theorie / verkeersregels

verkeersbordAlhoewel je tijdens de rijlessen ook zeker de nodige ervaring op zult doen op het gebied van verkeersregels en borden leer je het meeste van deze regels in de boeken. Je hoeft heus niet echt de boeken in, tegenwoordig gaat alles natuurlijk online. Ik wil je wel aanraden om zo snel mogelijk te starten met het leren, je leert dan namelijk veel sneller omdat je de theorie direct in de praktijk kunt brengen. Je instructeur zal er waarschijnlijk ook dicht op zitten om je zo snel mogelijk te laten leren. Als je namelijk vroeg begint, heb je nog wat speling. Het theorie examen is namelijk redelijk berucht onder jongeren, veel halen het niet de eerste keer en moeten dus meerdere keren proberen. Vervelend natuurlijk als je zakt, maar als je al laat begonnen bent loop je hierdoor alleen maar vertraging op.. Er zijn zelfs jongeren die alles opgegeven omdat ze 1 keer gezakt zijn voor de theorie. Enorm zonde van alle moeite en het uitgegeven geld.

Ga jij al beginnen met rijlessen?

Je hebt nu een redelijk beeld van wat je allemaal leert tijdens de rijlessen. Ik hoop van harte dat je er iets aan hebt gehad! Heb je al een beslissing genomen of je wilt gaan starten? Tegenwoordig mag je al jonger beginnen, dus sla die brommer of scooter lekker over en ga direct voor je auto. Natuurlijk is een auto wel iets duurder in het onderhoud dan een brommer, maar dan leen je toch gewoon af en toe de auto van je ouders? In ieder geval heel veel succes toegewenst met de rijlessen en mocht je nog vragen hebben, zou ik eens beginnen met een proefles te nemen bij de autorijschool Utrecht en omstreken. Zo leer je de instructeur goed kennen en weet je zeker of je er wilt gaan rijlessen volgen!